Website beginnen

Website startenZoals we in onze blog “Waar moet een goede website naam aan voldoen” al vermelden is het verzinnen van een website- of domeinnaam de eerste stap naar een website. Maar je moet nog meer regelen voor jouw website.

Website beginnen:

 • De naam registreren
 • Hosting regelen
 • De website maken
 • De juiste social media kiezen
 • Website promoten

Waar registreer je een websitenaam

 • Een naam register je bij een hosting partij. Deze zorgt ervoor dat jij de naam mag gebruiken zolang je ervoor betaalt. Een naam registeren is niet zo duur. Vanaf 5 euro per jaar kan dit al. Voorbeelden waar dit kan zijn: www.yourhosting.nl, www. transip.nl of www.vevida.nl (onze hosting partij).

 

Hosting voor je website

 • Maar je hebt meer nodig, want een website moet ergens op een server staan. Je kan een eigen webserver inrichten maar het is veel makkelijker om dat uit te besteden bij een hosting partij. Zij hosten dan de server die jij mag gebruiken. In de praktijk zal dit een stukje van een server zijn, want er kunnen veel kleine websites op 1 server staan. Gelukkig hoef je daar niets vanaf te weten, dat regelt de hosting partij allemaal voor jou. Zij regelen ook de connectie met het internet en dat anders servers jouw website kunnen vinden.

 

De website maken

 • Als je dus de hosting hebt geregeld moet je nog wat op de server zetten, dus de inhoud van jouw website. Hiervoor kies je software die jou helpt met het bouwen van jouw website. Meestal is dit voor kleine websites wordpress, maar er zijn ook andere software pakketen om een website te maken.
 • Het voordeel van bij een hostingpartij zitten is dat deze vaak al een mogelijkheid hebben om de software die jij nodig hebt er gratis en geautomatiseerd op jouw stukje server te zetten. Een goede hostingpartij is dus belangrijk want ze regelen van alles waar jij geen verstand van hebt.
 • En dan begint het echte werk voor jou. Verzin wat je op jouw website wil hebben staan, zoek plaatjes, maak teksten, bedenk hoe de website eruit moet zien.
 • Een gedeelte van het maken van jouw website kan je uitbesteden, namelijk het daadwerkelijke bouwen ervan, maar teksten zal je echt zelf moeten bedenken, net als bedenken welke functionaliteit je nodig hebt. Denk aan emailadressen verzamelen voor een nieuwsbrief, een webshop of mensen geautomatiseerd zich laten inschrijven voor een event. Gelukkig zal een goede website bouwer je hierbij helpen met het stellen van de juiste vragen.
 • Wil je zelf aan de slag met het maken van jouw website en zou je voor wordpress kiezen, dan zijn er heel veel youtube filmpjes over hoe je zelf een website bouwt.

 

Welke social media platforms passen er bij jou bedrijf

Er zijn veel soorten social media. Denk hierbij aan Twitter, Facebook, Pinterest, LinkedIn, Google+, Instagram, Snapchat, maar er zijn er veel meer. Elk platform is populair bij andere mensen. Het is dus belangrijk dat jij je klant kent zodat je dat platform kan uitzoeken dat bij jou bedrijf past. Je kan verschillende platforms aan elkaar koppelen via scripts en api’s, maar daar moet je je wel even in verdiepen.

 

Website promoten

Je website moet nog gevonden worden door zoekmachines. Het makkelijkste is om je aan te melden bij google en jouw url op een aantal blogs achter te laten. De url is de Uniform Resource Locator, of te wel het adres van jouw website.

Als je website eenmaal aangemeld is zal je hem moeten gaan gebruiken via social media, blogs, linken met andere websites, aanmelden op verzamelpagina’s, enz. Over hoe je jouw website als marketing tool moet inzetten is veel te vertellen, dat gaan we doen in een volgende blog. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwe blogs.

 

Meer tips voor jouw als (startende) ondernemer

Eens sparren met een team van ervaren ondernemers? Dit mag over elk onderwerp, van website starten tot hoe krijg ik meer omzet. Mail ons!

Geplaatst in Start eigen bedrijf en getagd met , , , , , , .