8 Tips die je mindset helpen om werk te vinden

Tips om werk te vindenDe arbeidsmarkt toont volgens de cijfers van het CBS een licht herstel. Echter, er is een groep waar dit herstel al heel lang niet aan de orde is. Het betreft de groep van 50-plussers.

De praktijk leert dat de manier waarop je zelf in de wereld staat van grote invloed is op óf deze negatieve statistiek ook jou in de greep houdt. Lees onze tips om werk te vinden.

  1. Slachtoffer van de arbeidsmarkt.

Er zijn veel mensen om je heen die hetzelfde lot als jou ten deel valt. Iedereen weet mensen in zijn omgeving te duiden die langdurig werkeloos zijn en ordners vol met verstuurde sollicitatiebrieven in de kast hebben staan. Het is niet om vrolijk van te worden. De oorzaken hiervoor kunnen makkelijk worden geduid in de omgeving en veel redenering die dit onderschrijven kloppen nog ook. Alleen, helpt dit je verder? Nee!

Jij bent het zelf die het verschil maakt ondanks de oorzaken die er voor gezorgd hebben dat je op dit moment geen werk hebt. Maak het verschil!

 

  1. Lotgenoten genoeg.

Het is fijn om te praten met mensen die in een vergelijkbare situatie als jou zitten, bijvoorbeeld over wat jou is overkomen en over hoe moeilijk het is om in deze tijd een baan te vinden. Zo vindt je herkenning en begrip voor uw situatie.

Je kunt ook op zoek naar mensen die je kunnen inspireren, motiveren, die energie opleveren en die je nieuwe dingen kunnen leren. Sta open voor ‘de nieuwe arbeidsmarkt’, vraag onder andere je kinderen om hulp en meng je met verschillende generaties. Zoek andere mensen op die net in een nieuwe baan zijn gestart en praat met professionals in je vakgebied. Hiermee heb je de mogelijkheid om je kennis uit te dragen en houdt je jezelf actueel.

 

  1. Fijn, een vast contract.

Zoeken naar een baan met een vast contract, is als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Dit type contracten wordt momenteel nauwelijks verstrekt. Was het vroeger gewoon om een vaste aanstelling te krijgen, tegenwoordig worden er voornamelijk contracten voor bepaalde tijd aangeboden. Daarna wordt eventueel overgegaan op een vast contract. Ook hybride-contracten (deels vast, deels flex) en ZZP-constructies krijgen steeds meer voet aan de grond. Zekerheid willen in de vorm van een vast contract is in de huidige arbeidsmarkt geen reële optie. Dus als dit jouw uitgangspunt is, zult u niet gauw een passende baan vinden.

Kortom, ga niet op zoek naar een baan met een vast contract, maar denk voornamelijk in kortere termijn oplossingen.

 

  1. Luister naar het UWV?

Eén ding kan je op vertrouwen: het UWV gaat voor jou geen baan vinden. En als je te goed naar het UWV luistert, dan gaat je deze zelf ook niet snel vinden. Neem nu het feit dat je van het UWV geen vrijwilligerswerk mag doen. Relevant vrijwilligerswerk biedt je veel meer kans op werk, dan de hele dag thuis zitten omdat je beschikbaar moet zijn voor betaald werk, zoals het UWV van je verlangt. Vrijwilligerswerk biedt je de gelegenheid om vaardigheden te ontwikkelen, mensen te leren kennen en je vult het ‘gat’ op jouw CV. Wanneer je alleen luistert naar het UWV, ontneemt je zichzelf de kans om ervaring op te doen en in het werkritme te blijven. Liegen moet je zeker niet tegen het UWV, maar creativiteit is door werkgevers ook een veel gevraagde en gewaardeerde competentie. Denk èn – èn in plaats van òf – òf!

 

  1. Afstand en salaris zijn geen handige richtinggevers naar een nieuwe baan.Tips om werk te vinden

Ging je bij jouw vorige baan op de fiets naar uw werk, ontving u een riant salaris en genoot je allerlei privileges omdat je al 30 jaar voor dezelfde baas werkte? Dan zat je waarschijnlijk in de bekende ‘gouden kooi’. Het vinden van een vergelijkbare baan als deze, is niet reëel. Het vasthouden aan jouw oude situatie, maakt dat je onaantrekkelijk bent op de arbeidsmarkt en het aantal passende vacatures nihil is. Jouw leeftijd speelt hierbij geen rol, maar jouw flexibiliteit wel.

Bereidheid om te reizen, om salarisconcessies te doen en verhuis- en scholingsbereidheid vergroten jouw arbeidsmarktwaarde en de kans op een baan. En, mocht je deze concessies niet willen doen, dan is dat natuurlijk ook prima. Maar besef welke invloed het heeft op uw kans om een baan te vinden.

 

  1. Social media zijn toch ideaal om een baan te vinden?

Voordat je je volledig overgeeft aan deze nieuwe media, dient je jezelf wel af te vragen of dit ook de juiste kanalen voor jou zijn. Er zijn namelijk niet veel werkgevers die vacatures voor 50-plussers of HBO’ers uitzetten op Facebook en Twitter. Per opleidingsniveau, leeftijdsgroep, functie en branche verschilt het namelijk sterk welke zoekkanalen voor jou het meest effectief zijn. Blind vertrouwen op (alleen) social media vergroot daarom de kans om werkloos te blijven.

Ga op pad en ontmoet mensen!

 

  1. Ben je ‘te oud’?

Leeftijd hoeft geen issue te zijn, als je er zelf geen issue van maakt. Je kent vast de uitspraak ‘age is just a number’? Leeftijd is dan ook níet de grootste discriminator op de arbeidsmarkt.

En, je bent zo oud als je jezelf voelt. Toegegeven, een werkgever ziet jouw leeftijd op jouw CV staan, maar welke foto heb je bijvoorbeeld op jouw CV geplaatst? Persoonlijke verzorging en kleding kunnen al een verschil maken. Ook sportief, actief en gezond leven helpt om meer energie en vitaliteit uit te stralen.

En je bent nooit te oud om bij te leren. Bij- en omscholen, flexibel opstellen en open staan voor nieuwe inzichten verhogen uw arbeidsmarktwaarde. Wees een dertiger: gedreven, leergierig, ambitieus, met een open blik en actuele kennis en cursussen. Bewijs hiermee dat de (negatieve) vooroordelen over vijftigplussers niet kloppen.

 

  1. Dit artikel klopt!

Ik kan mij zomaar voorstellen dat je bij het lezen hebt gedacht dat het allemaal wel heel erg kort door de bocht is, dat je echt álles al hebt geprobeerd en dat wij niet weten waar we het over hebben omdat wij niet in jouw situatie zitten. Wij willen je oproepen om dit artikel juist te gebruiken als motivatie om die baan wél te vinden. Dit artikel heeft gegarandeerd iets in je losgemaakt, doe er uw voordeel mee. Bekijk opmerkingen van de andere kant en haal er minstens 10 tips uit. Als je weet wat je niet moet doen, dan ligt de weg naar wat je wel moet doen voor je open…….

 

Meer tips om werk te vinden? Neem contact met ons op!

 

Geplaatst in Werkloosheid en getagd met , , , , , , , , , , , .