Succes 50PLUS: ambassadeur ouderenwerkloosheid

Ouderen ambassadeur John de WolfGevonden op het internet: http://www.50pluspartij.nl/nieuws-archief-50plus/1494-succes-voor-50plus-ambassadeur-ouderenwerkloosheid

De ambassadeur ouderenwerkloosheid waar Henk Krol zo vaak en zo lang om gevraagd heeft, komt er eindelijk. De Tweede Kamer heeft de desbetreffende motie van 50PLUS aangenomen.

 

Het was een proces van lange adem. Tweede Kamerlid Henk Krol pleitte drie jaar lang voor zo’n krachtig boegbeeld die de werkloosheid onder 50-plussers moet aanpakken.

Het is één van de grootste maatschappelijke problemen van deze tijd en ook lokaal een gigantische uitdaging: hoe komen er weer werk en perspectief voor het grote aantal langdurig werklozen van 45 jaar en ouder? In Nederland zitten meer dan 200.000 iets oudere mensen zonder baan. Hun vele sollicitatiepogingen lopen in de meeste gevallen op niets uit. De kans dat mensen van 45 jaar en ouder voor een lange periode werkloos zijn – vaak zelfs uitmondend in bijstand – is liefst twee keer zo groot als gemiddeld.

Eén van de oorzaken van de langdurige werkloosheid onder ouderen is de negatieve beeldvorming. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de ongunstige oordelen en perceptie hardnekkig zijn, maar ook onterecht. Om dat aan te pakken komt er een ambassadeur ouderenwerkloosheid.

“Oudere werknemers brengen met hun kennis en ervaring zoveel waardevols in op de arbeidsmarkt, daar mogen werkgevers niet aan voorbij gaan”, vindt Henk Krol, fractievoorzitter in de Tweede Kamer voor 50PLUS en initiatiefnemer van de ambassadeur ouderenwerkloosheid.

Zijn plan voor een landelijk ambassadeur voor oudere werklozen is nu goedgekeurd in de Tweede Kamer. “Het was wel een proces van lange adem”, glimlacht Krol. “Ik pleit al ruim drie jaar voor zo’n boegbeeld voor oudere werklozen. Eindelijk komt er nu dan een ambassadeur die de onterechte vooroordelen die bij werkgevers bestaan gaat aanpakken.”

De ambassadeur ouderenwerkloosheid moet goede voorbeelden van werkgevers die 50-plussers hebben aangenomen, over het voetlicht brengen en negatieve percepties met feiten weerleggen. Op die manier kan de beeldvorming over oudere medewerkers ten positieve veranderen. “Zo draagt de binnenkort te benoemen ambassadeur er aan bij dat het aantal langdurige werkloze ouderen hopelijk snel daalt”, aldus een optimistische Henk Krol.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , , .