Ouderen op de arbeidsmarkt: Langer doorwerken zonder banen?

ouderen langer doorwerk zonder banenOnderstaande informatie komt van de website van het wetenschappelijk bureau van de 50Plus Partij. Ook onze stichting krijgt steeds meer signalen die wijzen op een groot maatschappelijk probleem onder ouderen. En daarmee bedoelen we iedereen van 45 jaar een ouder. Want deze groep mensen krijgt nauwelijks meer werk als ze eenmaal in een uitkeringssituatie zitten, maar ook het doorwerken tot op hoge leeftijd en dan vitaal en gezond blijven om überhaupt te kunnen werken vormt een uitdaging. Het wetenschappelijk bureau van de 50Plus Partij heeft er een symposium over gehouden. Het rapport van het symposium van WB50PlusPartij vinden wij zo belangrijk dat we een download link hebben toegevoegd na de ‘lees verder’.

Achtergrond informatie rondom het symposium:

Er is de laatste tijd veel aandacht voor de problematische positie van ouderen op de arbeidsmarkt. Oudere werklozen komen zeer moeilijk weer aan een baan. Bijna de helft van de langdurige werklozen bestaat uit ouderen. Mogelijke oorzaken zijn het negatieve beeld dat veel werkgevers hebben van ouderen, maar ook maatregelen zoals de verhoging van de AOW-leeftijd spelen een rol. Iedereen moet langer doorwerken, maar zijn er ook genoeg banen voor iedereen? Wat moet er gebeuren om deze situatie te kenteren? Moet de verhoging van de AOW-leeftijd worden teruggedraaid, zoals sommige economen opperen?

Het doel van het symposium was het in kaart brengen van de positie van ouderen op de arbeidsmarkt. Het publiek bestond uit werkgevers, vakbonden, politici, onderzoekers, ervaringsdeskundigen en andere belanghebbenden.

Sprekers op het symposium waren:

Tijdens het symposium presenteerden dr. Arie Gelderblom en prof. dr. Jaap de Koning van het onderzoeksbureau SEOR (Sociaal Economisch Onderzoek Rotterdam; Erasmus Universiteit Rotterdam) het rapport ‘De Arbeidsmarktpositie van Ouderen’ dat in opdracht van het Wetenschappelijk Bureau is opgesteld. Verder was er een kritische beschouwing op het rapport van topeconoom en voormalig secretaris-generaal van Economische Zaken Sweder van Wijnbergen, waren er korte, prikkelende presentaties van een drietal deskundigen en was er een paneldiscussie met experts, waaronder Michaël van Straalen voorzitter MKB-Nederland en Ruud Kuin, vicevoorzitter van het dagelijks bestuur van de FNV. Kees Kraaijeveld, directeur van De Argumentenfabriek Denkacademie, leidde de discussies als dagvoorzitter.

Rapport downloaden:

Van dit symposium is een rapport gemaakt dat je hier kan downloaden.

Bovenstaande informatie komt van de website van WB50PlusPartij.

Geplaatst in Ons sociaal een economisch bestel en getagd met , , , , .